افتادگی یک یا هر دو پلک که به آن پتوز پلک گفته می شود، ممکن است به دلایل مختلفی بروز کند. برخی از دلایل پتوز پلک را می تواند به دلیل بروز تروما، افزایش سن و یا اختلالات پزشکی بیان کرد. پتوز و یا افتادگی پلک ممکن است بر روی یک و یا هر دو چشم اثر می گذارد و ممکن است پتوز یک طرفه و یا دو طرفه باشد. همچنین ممکن است علائم افتادگی پلک دائمی و یا گذرا باشد. برخی از افراد دارای میزان کمی از پتوز پلک ها هستند و به دلایل زیبایی نیاز به جراحی افتادگی پلک دارند و جراح پلک درباره میزان تغییر و برطرف شدن پتوز نیز قبل از جراحی نکاتی را بیان خواهد کرد. در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با جراحی پتوز پلک در اختیار شما بگذاریم.
با ما همراه باشید.
پتوز چست؟
به شرایط جسمانی که در آن یک یا هر دو پلک دچار افتادگی می شود پتوز می گویند. میزان این پتوز گاهی شدید و گاهی بسیار ناچیز است. علت بروز این مشکل به خاطر در معرض خطر قرار گرفتن عضلات حرکت دهنده پلک می باشد. این اختلال می تواند به صورت وراثتی باشد یعنی از بدو تولد کودک به آن مبتلا باشد. اما باید بدانید که اغلب افرادی که به این مشکل مبتلا می شوند در سنین بالا هستند.
انواع پتوز پلک
پتوز انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- پتوز نوروژنیک
- پتوز آپونورتیک
- پتوزمکانیکی
- پتوز ناشی از ضایعه
- پتوز مادرزادی
در ادامه به شرح مختصری از هر کدام آن ها می پردازیم.
پتوز نوروژنیک
در این نوع پتوزعصب گیری عضله بالا برنده دچار آسیب می شود. کودکانی که به این اختلال مبتلا می شوند اگر به درمان آن ها توجه نشود ممکن است دچار آمیلیوپی شوند.
پتوز آپونورتیک
یکی از شایع ترین انواع پتوز در سنین بالا پتوز نوروژنیک است. این اختلال براساس باز شدن نیام عضله بالا برنده پلک بالا به وجود می آید. گاهی این اختلال به خاطر نازکی بیش از حد پلک گاهی به خاطر تروما است.
پتوز مکانیکی
این نوع پتوز اغلب در افراد سنین بالا رخ می دهد. در این نوع پنوز ماهیچه ها توانایی کافی برای بالا بردن پلک ها را ندارند. از علل بروز این بیماریمی توان به موارد زیر اشاره نمود:
- چربی دور چشم
- تومورهای پلک
پتوز عصبی
این نوع پتوز در پلک بالا اتفاق می افتد. در حالت کلی می توان گفت که این نوع پتوز بر اثر آسیب به سمپاتیک به وجود آید. جالب است بدانید که ممکن است آسیب به سیستم عصبی باعث به وجود آمدن پتوز عصبی باشد.
پتوز ناشی از ضایعه
به این نوع پتوز، پتوز پتوز تروماتیک هم می گویند. این نوع پتوز بر اثر بروز صدمات و جراحات به وجود می آید.
پتوز مادرزادی
گاهی اوقات بعضی کودکان از بدو تولد به این مشکل مبتلا هستند. کودکانی که بعد از تولد خود به پتوز متوسط یا شدید بتلا هستند پس از به دنیا آمدن باید سریعا مراحل درمان را آغاز کنند. علت اصلی این اختلال تکامل نیافتن عضله بالا برنده پلک است. این عضله لواتور نام دارد. این اختلال می تواند گاهی با اختلالات زیر همراه باشد:
- اختلالات عصبی
- عیوب انکساری
- تومورهای پلک
- بیماری ها عضلانی
- اختلالات حرکات چشمی
این اختلال که به صورت مادرزادی کودک، به آن مبتلا است با گذشت زمان بهبود نمی یابد.
دلیل افتادگی پلک ها چیست؟
افتادگی پلک ها دلایل مختلفی دارد و از دلایل طبیعی گرفته تا شرایط فیزیکی و بیماری ها می تواند در ابتلا به این عارضه دخیل باشند. جراح زیبایی پلک می تواند به شما در تشخیص علت ابتلا به این بیماری و روش های درمان آن راهنمایی می نماید. هر فردی می تواند به دلایل مختلفی به افتادگی پلک مبتلا شوند و بین زنان و مردان به یک میزان وجود دارد. با این حال عمده ترین علت افتادگی پلک ها، افزایش سن است. زیرا عضله لواتور که وظیفه بلند کردن پلک را بر عهده دارد با افزایش سن کشیده می شود و نمی تواند پلک را بالا نگه دارد. البته باید این نکته را دانست که در هر سنی ممکن است فرد به این عارضه مبتلا شوند. مشاهده این نوع از افتادگی پلک در نوزادان بسیار نادر است. در برخی از افراد به دلیل آسیب هایی که به بافت های عصبی وارد می شود، پتوز پلک رخ می دهد.
علائم و نشانه های پتوز در کودکان
از آشکار ترین علائم پتوز در کودکان می توانیم به پتوز پلک اشاره کنیم. کودکانی که به پتوز مادرزادی مبتلا هستند دچار عدم تقارن چین پلک فوقانی می باشند. کودکانی که به این اختلال مبتلا هستند اغلب برای دیدن سر خود را به عقب خم می کنند یا ابروهای خود ا به سمت بالا می برند. این حرکات نشان دهنده این است که کودکان برای دیدن می خواهند ازدو چشم خود استفاده کنند. اگر با گذشت زمان به درمان آن توجه نشود ممکن است این حرکات سر و ابرو جزو عادت ها و اختلالات سر و گردن شود.
حال می خواهیم یکی از نمونه کارهای جراحی پتوز پلک دکتر پریسا نخعی را باهم ببینیم.
علت ابتلای کودکان به تنبلی چشم چیست؟
شایع ترین علت ابتلای نوزادان و کودکان به افتادگی پلک، عضله لواتور است که به درستی رشد نمی کند. کودکانی که با این عارضه به دنیا می آیند به تنبلی چشم مبتلا می شوند. زیرا می تواند دید را محدود کند.
علل بروز پتوز در بالغین
کشیدگی یا جداشدگی تاندون عضله لواتور از روی پلک از شایع ترین علل بروز این اختلال است. اما دیگر علل بروز پتوز پلک عبارت است از:
- بالا رفتن سن
- ممکن است با جراحی آب مروارید و سایر جراحی های چشمی این اختلال به وجود آید.
- هنگامی که به چشم ضربه ای وارد می شود امکان بروزاین اختلالبه وجود می آید.
- بیماری های عصبی
- جود تومور در چشم
- برخی بیماری ها مانند دیابت
علائم افتادگی پلک چیست؟
علائم اصلی افتادگی پلک ها این است که پلک ها فرمی آویزان به خود گرفته است. در برخی از مواقع، این افتادگی می تواند بر روی بینایی تاثیر منفی بگذارد. عدم درمان در کودکان ممکن است باعث نابینایی شود. همچنین ممکن است باعث خشکی چشم شود و چشمان در این شرایط خسته و ناراحت به نظر برسد. در این میان مناطقی در اطراف چشم هستند که به دلیل افتادگی پلک تحت تاثیر قرار می گیرند که در حین جراحی افتادگی پلک، به راحتی درمان می شود. در افرادی که به افتادگی شدید پتوز مبتلا هستند، ممکن است در زمان صحبت نیاز داشته باشند تا سر خود را برای دید عادی به عقب کج کنند که به گردنشان نیز فشار وارد می شود.
پیشگیری از پتوز پلک
یکی از اتفاق هایی که با بالا رفتن سن برای افراد به وجود می آید پتوز و افتادگی پلک است. این موضوع کاملا طبیعی است اما راه هایی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وجود دارد که چند مورد آن شامل موارد زیر می شود:
- صاف بنشینید و بدون حرکت سر و با چشم های باز به سمت بالا و پایین نگاه کنید. پس از آن بار دیگر با چشم های بسته این کار را تکرار کنید.
- در طول روز به اندازه کافی استراحت داشته باشید. زیرا کم خوابی می تواند یکی از عامل های بروز پتوز باشد.
- هنگام شب از کرم های دور چشم استفاده کنید. از 20 سالگی به بعد می توان از این کرم ها مخصوص پوست خود استفاه کنید.
- همچنین استفاده از خیار و پوست خیار می تواند از بروز پتوز جلوگیری کند.
افتادگی پلک چگونه تشخیص داده می شود؟
جراح زیبایی پلک با انجام معاینه فیزیکی و بررسی سابقه های پزشکی که طی سوالاتی، جراح آن را به دست می آورد، تشخیص داده می شود. در این میان جراح پلک درباره میزان افتادگی و مدت زمان ابتلا سوالاتی پرسیده و آزمایش هایی را تجویز می کند.
درمان پتوز
حال می خواهیم در رابطه با درمان پتوز اطلاعاتی در اختیار شما بگذاریم.
درمان پتوز مادرزادی
در بیشتر موارد برای درمان پتوز پلک کودکان از روش جراحی استفاده می کنند. در صورت وجود تنبلی چشم ممکن است درمان این بیماری با قرار دادن پوششی بر روی چشم و یا استفاده از عینک همراه شود. اما لازم است بدانید که در این موارد بهترین روش جراحی می باشد.
برای انجام این روش درمانی در نظر گرفتن عوامل زیر ضروری است:
- سن کودک
- وضعیت حرکت چشمی کودک
- میزان شدت پتوز پلک آن
- درگیری یک یا هر دو پلک
- میزان قدرت پلک کودک
کودکان در صورت بروز مشکلات زیر باید تحت معاینه و بررسی پزشک قرار گیرد:
- تنبلی چشم
- عیوب انکساری
- حالت های وابسته به چشم
درمان پتوز بزرگسالان
در مرحله اول چشم پزشک معاینات و بررسی های لازم را برای روش های مختلف درمانی، عوارض و خطراتی که ممکن است برای بیمار به وجود آید را انجام می دهد.
برای تشخیص بهترین روش درمانی پتوز پلک، چشم پزشک برخی آزمایش های مختلفی را برای بیمار تجویز می کند که انجام آن ها بسیار ضروری است. پزشک پس از تشیص علت این بیماری به درمان و اصلاح علت آن می کند. همانطور که گفتیم روش نهایی برای درمان آن جراحی است. اما نوع جراحی بتگی به شدت پتوز دارد که این موضوع هم توسط پزشک متخصص انجام می شود.
خطرات جراحی پتوز
این جراحی مانند سایر جراحی های زیبایی و درمانی دارای خطرات و عوارضی است که اگر توسط بهترین متخصص چشم پزشک انجام شود میزان عوارض آن به حداقل می رسد. برخی از رایج ترین آن ها عبارت است از:
- امکان بروز عفونت پس از جراحی برای بیمار وجود دارد.
- همچنین امکان خونریزی پس از جراحی برای بیمار وجود دارد.
- ممکن است میزان بینایی فرد کاهش یابد.
- در بعضی موارد ممکن است چشم بعد از عمل به طور کامل بسته نشود.
لازم به ذکر است که وقوع این عوارض بسیار نادر است. برای بهبود بخشیدن به این عوارض می توان از قطره و پماد استفاده کرد. پساز جراحی ظاهر پلک ها به میزان قابل توجهی اصلاح می شود اما ممکن است به طور کامل قرینه نشود.
آمادگی قبل از جراحی پتوز پلک
برای انجام این عمل چشم پزشک برخی موارد را مورد بررسی قرار می دهد و پس از آن بهترین نوع جراحی را برای بیمار انجام می هد. این موارد اقدامات زیر می شود:
- محل قرار گیری ابروها
- محل خط طبیعی پلک بالایی
- میزان افتادگی پلک ها
- اندازه شکاف پلکی
- قدرت عضله بالا برنده
پس از بررسی این موارد متخصص چشم پزشک بهترین روش را برای درمان بیمار تجویز می کند.
عمل پتوز پلک چگونه انجام می شود؟
این عمل یک جراحی بسیار ساده است که با درد و مشکل همراه نمی باشد. مدت زمان انجام این عمل 1 الی 1 ساعت و نیم است. برای انجام این جراحی پزشک محل مرد نظر را تحت بیهوشی موضعی قرار می دهد. اما برخی افراد وجود داند که از ابزار و انجام جراحی بسیار ترس دارند به همین خاطر این عمل را در بیمارستان توسط بیهوشی کامل انجام می دهند.
نحوه انجام این عمل به این گونه است که ابتدا برش هایی بر روی پلک توسط لیزر ایجاد می شود. پلک به دلیل اینکه بخش بسیار حساس چشم است، برش های ایجاد شده بسیار ظریف می باشد. هرچه میزان برش ها ظریف تر باشد میزان رضایتمندی از نتیجه عمل هم بیشتر می شود. پزشک پس از ایجاد برش، پوست و چربی های اضافه در ناحیه پلک را بر می دارد. با این حرکت طول پلک کوتاه و پف پلک می خوابد.
در مرحله آخر قسمتی از پوست پلک که برش خورده از با نخ های مخصوص بخیه زده می شود. بخیه ها باید مانند برش ها بسیار ظریف باشند. این کار نیاز به تجربه و تبحر بسیاری دارد. یک توصیه بسیار مهم که ما برای شما داریم این است که برای انجام چنین جراحی بسیارحساسی حتما به پزشک متخصص چشم و زیبایی مراجعه کنید. بعضی افراد هستند که برای پرداخت هزینه کمتر به پزشک هایی که تجربه کافی ندارند مراجعه می کنند اما نتیجه که از آن عمل کسب می کنند مورد رضایتشان نیست. حتی ممکن است عوارض و خطرات جبران ناپذیری برای آن ها به همراه داشته باشد.
به طور مثال هستند افرادی که برای معلوم شدن بیشتر چشم هایشان از پزشک می خواند تا به میزان بیشتری از پلکشان را بردارد. اما یک پزشک متخصص حاذق هیچگاه این کار را انجام نمی دهد. زیرا این کار می تواند عوارض جبران ناپذیری برای او به همراه داشته باشد. حتی ممکن اسست تناسب بین ظاهر چشم ها و دیگر اجزای صورت دچار مشکل شود.
حال یک فیلم از چگونگی انجام این جراحی باهم ببینیم:
جراحی پتوز پلک چقدر موثر است؟
یکی از روش های جوانسازی و زیبایی چشم ها عمل پتوز پلک است. همانطور که می دانید دلیل های مختلفی برای افتادگی پلک ها وجود دارد که مهم ترین آن ها افزایش سن است. پتوز پلک می تواند در زیبایی چهره فرد تاثیر منفی بگذارد. به همین خاطر عمل پتوز پلک در زیبایی چشم ها بسیار موثر است. این مشل تنها یک روش استاندار دارد آن هم جراحی است. به مدت چند ماه پس از جراحی افتادگی و پف پلک ها از بین می رود و نتیجه به دست آمده کاملا برای بیمار رضایت بخش خواهد بود.
لازم است بدانید که جراحی پتوز پلک جزو عمل سخت به حساب نمی آید اما حساسیت بسیاری دارد که باید توسط بهترین متخصص چشم انجام شود. دربعضی موارد پزشک روش های دیگری جزء جراحی به بیمار توصیه می کند، در این صورت بهتر است به توصیه های پزشک گوش کنیم.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم که نتیجه نهایی این عمل بستگی به واکنش طبیعی و بیولوژیکی بدن بیمار دارد. یعنی نتیجه جراحی در هر فرد متفاوت است. برای دریافت بهترین نتیجه بهتر است حتما از یک متخصص چشم پزشک مشاوره بگیرید.
عوارض جراحی پتوز پلک چیست؟
این جراحی همانند سایر عمل ها عوارضی را به دنبال دارد که دکتر پریسا نخعی جراح زیبایی پلک در ادامه به برخی از این عوارض اشاره خواهند کرد.
- خشکی چشم
- هماتوم
- عدم قرینگی پلک ها
- ماندن جای زخم
- عفونت
با این وجود انتخاب بهترین جراح پلک در تهران سبب می شود تا از بروز این عوارض تا حدود زیادی کاسته شود.
فواید عمل پتوز پلک
این جراحی دارای فواید بسیاری است که مهم ترین و رایج ترین آن ها عبارت است از:
مراقبت های پس از جراحی پتوز پلک
این جراحی دارای دوره نقاهت بسیار کوتاهی است اما رعایت برخی نکات و مراقبت ها پس از عمل بسیار ضروری است. ممکن است افراد پس از جراحی درد کمی را احساس کنند که این درد کاملا طبیعی است و با گذشت زمان و رعایت نکات ذکر شده بهبود می یابد. اما باید توجه داشت که در صورت آرام نشدن درد یا احساس درد شدید حتما به پززشک مراجعه شود. برخی از مهم ترین نکات پس از انجام جراح پتوز پلک عبارت است از:
- پزشک برروی قسمت جراحی شده پانسمانی قرار می دهد که این پانسمان تا 1 الی 2 روز بر روی چشم باقی می ماند و پس از آن برداشته می شود.
- به هیچ عنوان بخیه های زده شده بر روی پلم نباید دستکاری شود. به مدت 3 روز از شستن چشم های خودداری شود. یعنی به مدت 3 روز از استحکام کردن اجتناب کنید.
- بخیه ها پس از 7 الی 10 روز کشیده می شود.
- فرد ممکن است پس از جراحی دچار کبودی، ورم، تاری دید و خشکی چشم شوند که همانطور که گفتیم طبیعی است و با گذشت زمان رفع می شود. تورم ایجاد شده در بعضی موارد پس از 3 ماه به طور کامل از بین می رود.
- استفاده ازکمپرس سردد و گرم برای از بین بردن کبودی و ورم ایجاد شده بسیار مفید است. باید توجه داشت که از کمپرس سرد در 3 روز اول و از کمپرس گرم بعد از آن مفید است.
- به مدت 2 هفته سر خود را به سمت باللا نگه داشته و در هنگام خوابیدن از جند بالشت بر زیر سر استفاده شود.
- پزشک برای گذراندن دوران نقاهت بیمار دارو و پمادهایی تجویز می کند که استفاده کردن آن ها در ساعات مشخص بسیار ضروری است.
آیا می توان از بروز پتوز پلک جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای پیشگیری و جلوگیری از پتوز پلک وجود ندارد. با این حال معاینه منظم چشم ها از بروز اختلالات جدی به دلیل ابتلا به پتوز پلک می تواند کمک نماید.
اگر به نظر می رسد که کودک به پتوز پلک مبتلاست ، توصیه می شود تا در اسرع وقت به جراح و متخصص چشم مراجعه نماید.
سوالات متداول
سخن پایانی
از آن جایی که افتادگی پلک می تواند بر روی بینایی تاثیر منفی بگذارد، باید این عارضه را جدی گرفت و درمان آن را در اولویت قرار داد.
ممنون از مقاله جامع وکاملتو
من چطوری میتونم وقت بگیرم؟
با شماره داخل سایت تماس بگیرید
چجوری میتونم وقت بگیرم؟
با شماره داخل سایت تماس بگیرید
ببخشید جراحی پتوز همون بلفاروپلاستی هستش؟
سلام، خیر باهم تفاوت دارند.
مقاله کامل و مفیدی بود
و بسیار مطالب خوبی رو استفاده کردن