چشم یکی از حساس ترین عضوهای صورت است که توجه به سلامت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از مشکلاتی که ممکن است فرد با آن مواجه شود عفونت چشم است. عفونت چشم عوامل مختلفی دارد. در صورتی که درمان آن به موقع انجام نشود می تواند خطرات جدی ای برای بینایی داشته باشد. در این مقاله به بررسی دلایل عفونت و چگونگی روش درست درمان عفونت چشم می پردازیم. با ما همراه باشید.
عفونت چشم چیست و درمان عفونت چشم به چه عواملی بستگی دارد؟
چشم یکی از حساس ترین عضو های بدن می باشد که در هر شرایطی نیاز به مراقبت دارد. در صورت آسیب دیدن چشم بخش عمده ای از ارتباط ما با دنیای پیرامونی به مشکل می خورد. به همین جهت درمان عفونت چشم و محافظت از آن از اولویت هاست. عفونت چشم، گل مژه و… از مشکلات و بیماری های چشم هستند که نیاز به بررسی و مداوا دارند. عفونت چشم به معنای حمله ی میکروارگانیسم ها ( باکتری، قارچ و یا ویروس) به چشم از جمله به بخش جلویی آن، یعنی قرنیه می باشد.
عفونت و التهاب شبکیه را رتینیت می گویند و عفونت بخش های داخلی چشم اندوفتالمیت نام دارد. عفونت مجاری اشکی نیز دکرایوسیستیت و عفونت قرنیه چشم را کراتیت می نامند. درمان عفونت های چشمی برای شبکیه به خصوص در بیماران مبتلا به دیابت بسیار حائز اهمیت و حساس می باشد. بنابراین درمان عفونت چشم با توجه به منشا و محل عفونت مشخص می شود.
علائم عفونت چشم
عفونت چشم اصولا با قرمزی، تورم و ترشح همراه بوده و باید هرچه سریع تر برطرف شود. گاهی دلیل این ترشحات می تواند استفاده از لوازم آرایش نامناسب و یا چربی بیش از حد پوست باشد. گاهی احساس وجود خرده شن و یا خرده شیشه، زیاد آمدن اشک از چشم و خشک شدن بیش از حد چشم در هنگام خواب می تواند از علائم عفونت چشم باشد. در صورت بروز هر یک از علائم باید اقدام به درمان عفونت چشم کرد. در مواردی در عفونت های ویروسی چشم علائمی مثل گلودرد و یا تب نیز دیده شده است.
دلایل بروز عفونت چشمی
بروز زخم، قرار گرفتن در مقابل مواد شیمیایی، سیستم ایمنی ضعیف، عدم رعایت مسائل بهداشتی و قرار گرفتن در نزدیکی فردی که عفونت چشمی دارد از عوامل بروز عفونت هستند.
تماس با آب آلوده و همچنین استفاده ی غلط از لنز های تماسی میتواند احتمال بروز عفونت چشم را چندین برابر کنند. جراحی هایی مانند لازک و prk و همچنین فمتو و لیزیک در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی بعد از عمل می توانند سبب بروز عفونت و مشکلات جدی شوند. درمان عفونت چشم در مواقع پس از جراحی بسیار حساس و حائز اهمیت است چرا که چشم در وضعیتی قرار دارد که از حالت عادی حساس تر و در بازه ی زمانی دو هفته ای بعد از این نوع جراحی ها چشم به طور کامل مستعد عفونت می باشد.
در صورت عدم استفاده از قطره های تجویز شده و استعمال سیگار و یا استفاده از لوازم آرایشی بدون اجازه ی پزشک تماما باعث بروز عفونت های چشمی قارچی و باکتریایی و ویرسی می شوند.عفونت های قارچی قرنیه که در اثر استعمال دخانیات بعد از عمل های اصلاح عیوب انکساری چشم رخ می دهند باید تحت نظارت کامل پزشک معالج باشد و درمان عفونت چشم در این دوران با سختی بیشتری همراه خواهد بود.
روش درمان عفونت چشم
روش درمان عفونت چشم به منشا عفونت بستگی دارد. عفونت های باکتریایی و ویروسی در صورت بروز به راحتی و با درمان به موقع حل خواهند شد. اکثر عفونت های ویروسی به طور خود به خودی درمان می شوند اما برخی از عفونت های ویروسی نیاز به تجویز قطره های استروئیدی دارند. همچنین روش درمانی عفونت های باکتریایی چشم به روش قطره و یا پمادهای آنتی بیوتیک موضعی است. البته روند درمان عفونت چشم پروسه ای زمان بر بوده و نمی توان بلافاصله بعد از شروع درمان انتظار بهتر شدن را داشت اما بهبود نسبی را با توجه به میزان عفونت می تواند از روز 5 ام به بعد انتظار داشت. در برخی موارد بخصوص در کودکان که عفونت چشم در اثر میکروبی مثل سوزاک ایجاد می شود به جز استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک موضعی باید از تزریق و یا قرص های خوراکی آنتی بیوتیک برای درمان عفونت چشم استفاده کرد.
مراقبت های لازم در خصوص درمان عفونت چشم
به هیچ عنوان چشم ملتهب شده را نخارانید و آن را فشار ندهید حتی در صورتی که احساس وجود سنگ ریزه در چشم داشتید از خاراندن چشم خود به شدت خودداری کنید. درمان عفونت چشمی ممکن است با خارش زیاد تا مدت معینی ادامه دار باشد.
اگر در آفتاب قرار می گیرید حتما از عینک های آفتابی با UV400 استفاده کنید. نور خورشید می تواند چشم شما را حساس تر از آنچه هست تحریک کند و احتمال بروز خشکی بیشتر و التهاب را بالا ببرد. بهتر است در دوران درمان عفونت چشم خود در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.
تا هنگامی که درمان عفونت چشم شما به طور کامل انجام نشده است از لنز های تماسی استفاده نکنید. این لنز ها به دلیل شرایط نگهداری ممکن است خود حاوی میکرو ارگانیسم های بیماری زا بوده و در هنگام عفونت چشم شدت عفونت را بالاتر ببرند.
در زمان عفونت و یا درمان عفونت چشم در محیط های گرم و خشک و یا فضای پر گرد و غبار قرار نگیرید. در صورت خراش یافتن قرنیه و عفونت آن به مدت یک هفته در اتاق کاملا تاریک قرار گرفته و پزشک خود را مطلع نمایید تا قطره های لازم را برای درمان عفونت چشم ناشی از خراش قرنیه به شما معرفی کنند.
روش های جلوگیری از گسترش عفونت و تسریع درمان عفونت چشم
روش های مختلفی برای جلوگیری از گسترش عفونت چشم وجود دارد که برخی از رایج ترین و مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- روزی چند بار چشمان خود را با آب سرد شست و شو دهید تا تقویت شوند و روند درمان عفونت چشم سریع تر انجام گردد.
- مقدار کمی از شامپوی بچه را رقیق کرده و چشمانتان را با آن بشویید. شامپوی بچه در از بین بردن شوره ی چشم، درمان عفونت چشم و بر طرف شدن گل مژه موثر می باشد.
- مرتب دست های خود را بشویید و آن ها را به چشم هایتان نزنید به خصوص اگر روش درمان عفونت چشمی شما با استفاده از پمادهای موضعی باشد به هیچ عنوان دستتان را به چشمتان نزنید.
- ضدعفونی کننده ی دست و قطره های بدون نسخه در نزدیکی خود نگه دارید در بعضی مواقع عفونت چشمی با قطره های بدون نسخه درمان می شوند.
- در صورت داشتن عفونت چشم از لوازم آرایشی دیگران استفاده نکنید و تا جای ممکن از آرایش چشم پرهیز کنید تا زمانی که روند درمان عفونت چشم شما کامل شود.
- برای جلوگیری از گسترش عفونت حوله و یا ملافه ی خود را به کسی ندهید.
0 دیدگاه