مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

ورم ملتحمه چشم

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های عفونی چشمی ورم ملحتمه چشم یا کنژنکتیویت ((conjunctivitis به شمار می‌رود، که بروز این بیماری بر اثر عفونی شدن و همینطور وجود باکتری، ویروس و یا میکروب در چشم خواهد بود. ورم ملتحمه چشم همه افراد اعم از کودکان و بزرگسالان را می‌تواند درگیر کند. این عارضه سبب ایجاد سوزش و خارش در چشم خواهد شد؛ و بارزترین نشانه آن متورم و صورتی شدن رنگ چشم‌ها خواهد بود. یکی دیگر نکات قابل توجه این است که، این عارضه بیشتر در مناطق گرم و خشک بروز پیدا خواهد کرد.

ورم-ملتحمه-چشم

ورم ملتحمه چشم دارای دو نوع حاد و مزمن است، که ورم ملتحمه مزمن در طی چند روز بهبود خواهد یافت، اگر بهبود نیافته و ادامه داشته باشد حاد بوده و باید حتما تحت درمان قرار بگیرد، در غیر این صورت عوارض جدی را در پی خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر با این بیماری و همینطور علائم و درمان آن با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

علت بروز بیماری ورم ملتحمه چشم

این بیماری بر اثر احتقان عروق خونی موجود در چشم و همینطور بر اثر عفونت و حساسیت بروز پیدا خواهد کرد، که باعث تحریک و همینطور ایجاد ورم در قسمت ملتحمه چشم که در واقع غشاء شفاف بر روی سفیدی چشم و سطح داخل پلک است، خواهد شد. عواملی مانند کپک، شوره حیوانات و گرد و غبار در انتقال عفونت و ایجاد آلرژی در چشم بسیار تاثیرگذار هستند.

در اثر آلوده شدن چشم به مواد آلرژی‌زا، یک ماده به نام هیستامین در بدن ترشح خواهد شد، و همین امر موجب متورم شدن رگ‌های خونی موجود در غشای قسمت جلوی چشم و پلک خواهد شد. این عارضه چشمی ممکن است با، بیماری‌های آلرژیکی نظیر اگزما، آسم و همینطور سندروم خشکی چشم در ارتباط باشد.

علائم کنژنکتیویت

  • سوزش چشم
  • خارش چشم
  • متورم شدن پلک
  • قرمزی چشم
  • آبریزش بینی
  • احساس جسم خارجی در چشم
  • وجود ترشحات در چشم
  • احساس درد
  • حساسیت شدید به نور
  • تاری دید
  • عطسه
  • سرفه
  • سردرد سینوسی
  • آبریزش اشک از چشم

نکته: در صورت مشاهده علائمی مانند حساسیت شدید به نور و همینطور تاری دید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، چون این علائم به طور معمول در ورم ملتحمه ساده و مزمن دیده نمی‌شود، و ممکن است از نشانه‌های زخم قرنیه و یا بیماری گلوکوم باشد.

انواع ورم ملتحمه چشم

این بیماری با متورم شدن بافت پوشاننده پلک و قسمت سفیدی داخل چشم خود را نشان خواهد داد. و همینطور بروز این بیماری دلایل مختلفی دارد، همین امر موجب تقسیم بندی این بیماری به انواع مختلف نظیر ورم ملتحمه ویروسی، ورم ملتحمه باکتریایی، ورم ملتحمه آلرژیک و ورم ملتحمه ناشی از محرک‌ها خواهد شد. در ادامه به بررسی هر کدام از این نوع‌ها خواهیم پرداخت.

ورم ملتحمه ویروسی

یکی از اصلی‌ترین عامل بروز ورم ملتحمه چشم ویروس‌ها هستند، که ویروس‌های عامل بروز سرماخوردگی، گلودرد، آبریزش بینی منجر به بروز ورم ملتحمه چشم نیز خواهند شد. این نوع از ورم ملتحمه ممکن است یک چشم یا هر دو چشم را درگیر کند، و موجب بروز علائمی مانند قرمزی و ترشحات ابکی چشم خواهد شد. این نوع از این بیماری در طی یک الی دو هفته بهبود خواهد یافت.

ورم ملتحمه باکتریایی

از عوامل دیگر در ایجاد عارضه ورم ملتحمه چشم وجود باکتری‌هایی مانند استافیلوکوک و یا استرپتوکوک هستند، که موجب التهاب قسمت ملتحمه چشم شده و با ترشحات چرکی و عفونی همراه هستند. از علائم بارز این نوع از این بیماری می‌توان به قرمزی چشم‌ها اشاره کرد. در عارضه ورم ملتحمه باکتریایی مزمن صبح هنگام بیدار شدن پوسته نازکی از ترشحات عفونی بر روی پلک‌ها خواهد بود.

این نوع از عارضه ورم ملتحمه واگیردار بوده و در اثر تماس با فرد آلوده سایر افراد نیز مبتلا خواهند شد. بنابراین پس از مواجهه با این افراد دست‌ها را باید با آب و صابون شست.

ورم ملتحمه آلرژیک

این نوع از این بیماری به دلیل حساسیت به آلرژن‌های مختلف ایجاد شده، و همینطور بسیاری از افراد به دلیل آلرژی به تب یونجه و همینطور سایر عوامل آلرژی‌زا دچار ورم ملتحمه چشم خواهند شد. این التهاب بر اثر از بین رفتن و برطرف شدن آلرژی و حساسیت فصلی به مرور زمان برطرف خواهد شد.

ورم ملتحمه ناشی از محرک‌ها

در بسیاری از موارد دیده شده که، محرک‌های محیطی مانند دود و گاز نیز موجب بروز التهاب در قسمت ملتحمه چشم خواهند شد. به خصوص افراد مبتلا به سندروم خشکی چشم بیشتر از مابقی افراد در اثر مواجهه با محرک‌ها دچار این عارضه خواهند شد. و برای کنترل این بیماری باید از اشک مصنوعی استفاده کرده و چشمان خود را مرطوب نگه دارند.

ورم ملتحمه چشم در کودکان

در کودکان این عارضه بر اثر ویروس‌ها و باکتری‌های عامل سرماخوردگی و همینطور عفونت‌های گوش، عفونت‌های سینوس و گلودردها ایجاد خواهد شد. این عارضه در اثر باکتری‌هایی مانند کلامیدیا و سوزاک نیز در کودکان بروز پیدا خواهد کرد. بروز التهاب در قسمت ملتحمه چشم کودکان فقط به دلایل عفونی نبوده و ممکن است به دلیل شرایط آلرژیک مانند تب یونجه، دانه گرده‌ها، موی حیوانات و هم‌چنین محرک‌هایی مانند آلودگی هوا، ذرات گرد و غبار و کلر موجود در استخرها نیز بروز پیدا کند.

ورم-ملتحمه-چشم-در-کودکان

درمان ورم ملتحمه چشم

در صورت مشاهده علائم این بیماری در اسرع وقت به بهترین متخصص چشم مراجعه کرده تا هر چه زودتر این بیماری تشخیص داده شده و تحت درمان قرار بگیرید. این بیماری به راحتی با معاینه و همینطور نمونه‌گیری از ترشحات چشم برای بررسی نوع باکتری عامل بیماری تشخیص داده خواهد شد. در نهایت با توجه به عامل ایجاد این عارضه روش درمانی مناسب انتخاب خواهد شد.

درمان-ورم-ملتحمه-چشم

در صورتی که این بیماری در حساسیت به مواد آلرژی‌زا بروز پیدا کرده باشد، قطره‌های استروئیدی چشم و همینطور آنتی هیستامین توسط پزشک تجویز خواهد شد. و هم‌چنین در صورت خارش در چشم باید تا حد امکان از مالیدن چشم‌ها خودداری کرد. یکی دیگر از روش‌های درمان در این نوع از بیماری استفاده از قطره‌های اشک مصنوعی برای جلوگیری از چسبیدن مواد آلرژی‌زا به سطح ملتحمه چشم و همینطور استفاده از کمپرس سرد برای کاهش التهاب خفیف است.

در صورتی که عامل ایجاد این بیماری باکتریایی باشد، برای درمان آن می‌توان از قطره‌های آنتی‌بیوتیکی استفاده کرد، و هم‌چنین برای پیشگیری از عود عفونت باید دوره درمان حتما کامل سپری شود. این نوع از عارضه ورم ملتحمه چشم به طور معمول در طی یک الی دو هفته درمان خواهد شد.

از روش‌های دیگر درمان این عارضه می‌توان به تغییر سبک زندگی، استفاده از پمادهای چشمی با تجویز پزشک، خودداری از مواجهه با مواد آلرژی‌زا مانند گربه و دود سیگار و استفاده از داروهای ضد احتقان با تجویز پزشک نیز اشاره کرد.

نتیجه گیری

عارضه ورم ملتحمه چشم یا همان کنژنکتیویت که یکی از شایع‌ترین بیماری‌های چشمی به شمار می‌رود، به عنوان کوری قابل پیشگیری نیز شناخته شده و بسیاری از افراد را درگیر خواهد کرد. این بیماری در صورت درمان نشدن عوارض جدی را در پی خواهد داشت، بنابراین در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده در اسرع وقت برای پیشگیری و همینطور درمان آن به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید.

دکتر علی بصام

دکتر پریسا نخعی

دکترای عمومی پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
دکترای تخصصی چشم پزشکی از دانشگاه علم پزشکی شهید بهشتی
فلوشیپ اکولوپلاستی و استرابیسم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دارای بورد تخصصی چشم پزشکی | دارای بورد بین المللی چشم پزشکی (ICO)

مقالات مرتبط
بیماری هیتروکرومیا

بیماری هیتروکرومیا

برخی از افراد دارای چشمانی با دو رنگ متفاوت یا تفاوت رنگ در یک چشم هستند، که  به این اختلال، هیتروکرومیا گفته می‌شود. تفاوت رنگ در دو چشم فرد به عنوان هیتروکرومیا...

بیشتر بخوانید
کوررنگی و انواع آن

کوررنگی و انواع آن

خیلی از افراد در دیدن رنگ‌ها مشکل داشته که به این عارضه کوررنگی گفته می‌شود. کوررنگی اغلب در صورت وجود مشکل در رنگدانه‌های حسگر رنگ در چشم موجب ایجاد اختلال در تشخیص...

بیشتر بخوانید
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 4 =