مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

پیر چشمی و درمان آن

همه انسان ها با بالا رفتن سنشان ممکن است دچار برخی تحولات و تغییراتی در برخی اعضای داخلی و خارجی بدن خود شوند. یکی از اتفاق هایی که به صورت طبیعی با بالا رفتن سن برای هر شخصی ممکن است به وجود آید پیر چشمی است. عبارت پیر چشمی را امروزه از زبان بسیاری از آشنایان و اقوام شنیده ایم اما لازم است که اطلاعات کامل تری در رابطه با آن کسب کنیم. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره پیر چشمی و علت به وجود آمدن آن در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.

پیر چشمی چیست؟

هنگامی که قابلیت انعطاف پذیری  و تطابق پذیری بین عدسی های چشم کاهش بیابد پیر چشمی در فرد بروز می کند. افرادی که دچار پیر چشمی می شوند اجسام و اشیاء و نوشته ها را تار می بینند. علت اصلی بروز این مشکل افزایش سن است. جالب است بدانید که این مشکل بینایی فرد در فاصله نزدیک را بیشتر دچار اختلال می کند. فرد در صورت ابتلا به پیر چشمی قدرت تمرکز بر روی اشیاء را تا حدودی از دست می دهند. در حالت کلی به این اختلالات به وجود آمده پیر چشمی نیز می گویند.

هنگامی که قابلیت انعطاف پذیری  و تطابق پذیری بین عدسی های چشم کاهش بیابد پیر چشمی در فرد بروز می کند. افرادی که دچار پیر چشمی می شوند اجسام و اشیاء و نوشته ها را تار می بینند. علت اصلی بروز این مشکل افزایش سن است. جالب است بدانید که این مشکل بینایی فرد در فاصله نزدیک را بیشتر دچار اختلال می کند. فرد در صورت ابتلا به پیر چشمی قدرت تمرکز بر روی اشیاء را تا حدودی از دست می دهند. در حالت کلی به این اختلالات به وجود آمده پیر چشمی نیز می گویند.

با توجه به بررسی های انجام شده اختلال پیر چشمی در افراد با سنین بالا رخ می دهد. به عنوان مثال اغلب افرادی بین سنین 40 تا 50 سال هستند دچار این مشکل می شوند. اما لازم به ذکر است افرادی که به دوربینی مبتلا هستند ممکن است در سنین پایین تر دچار پیر چشمی شوند.

علائم پیر چشمی

این اختلال مانند سایر مشکلاتی که برای انسان به وجود می آورد دارای علائمی است که توصیه می شود در صورت مشاهده آن ها حتما به بهترین متخصص چشمی که می شناسید مراجعه کنید. برخی از رایج ترین علائم این اختلال عبارت است از:

  • فرد برای انجام کارهای روز مره خود مانند مطالعه کردن، خیاطی و کار با کامپیوتر نیاز به استفاده از نور مستقیم پیدا می کند.
  • احساس خستگی مفرط در چشم های خود پیدا می کند.
  • فرد دچار سرگیجه می شود.
  • فرد احساس خواب آلودگی زودهنگام در حین مطالعه پیدا می کند.
  • دید فرد دچار مشکل می شود.

علل بروز پیر چشمی

این اختلال بر اثر دلایل مختلفی به وجود می آید که در ادامه به برخی از موثر ترین آن ها می پردازیم:

  • اصلی ترین علت بروز این مشکل در افراد بالا رفتن سن است.
  • بالا بودن فشار خون
  • داشتن برخی بیماری های زمینه ای مانند دیابت
  • سوء تغذیه
  • خستگی و بی خوابی مفرط
  • هنگامی که پوسته عدسی سخت شود
  • وجود برخی عیوب انکساری مانند دوربینی
  • هنگامی که قدرت عضلات جسم مژگانی کاهش یابد.

انواع پیر چشمی

در حالت کلی پیر چشمی به 5 دسته تقسیم شده است که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم.

انواع پیر چشمی

پیر چشمی اولیه

در این مرحله افراد ممکن اند برای خواند حروف ریز دچار مشکل شوند.

پیرچشمی عملکردی

هنگامی که فرد در نزدیک بینی خود دچار مشکل شود این اختلال بروز می کند.

پیر چشمی مطلق

در این حالت فرد بر روی اشیاء نزدیک نمی تواند به هیچ وجه نمی تواند تمرکز کند.

پیر چشمی زودرس

به حالتی که فرد زیر 40 سال سن دارد و دچار پیر چشمی شود، پیر چشمی زودرس می گویند.

پیرچشمی شبانه

افرادی که در شب نتوانند بر روی اشیاء تمرکز داشته باشند مبتلا به این اختلال هستند.

عوارض پیر چشمی

اگر به درمان این اختلال توجه نشود ممکن است مشکلاتی برای فرد به وجود آید که برخی از رایج ترین آن ها عبارت است از:

  • بینایی شخص به مرور زمان دچار زوال می شود.
  • بینایی شخص به صورت قابل توجهی ضعیف می شود در حدی که فرد برای انجام کارهای روز مره خود نیاز به کمک پیدا کند.

نحوه تشخیص پیرچشمی 

این عارضه با معاینه دقیق چشم ها توسط چشم پزشک قابل تشخیص خواهد بود. یکی از روش های تشخیص این عارضه استفاده از آزمون ارزیابی انکسار برای اندازه گیری میزان خوب دیدن اشیا در فواصل خاص می باشد. برای مشاهده قسمت های داخلی چشم و معاینه آن پزشک متخصص از یک قطره مخصوص چشم برای گشاد کردن چشم ها استفاده خواهد کرد. 

از سن 40 سالگی به بالا بهتر است که هر دو الی چهار سال برای معاینه چشم به چشم پزشک مراجعه کنید. 

تشخیص-پیرچشمی

پیشگیری از پیر چشمی

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم پیر چشمی اختلالی است که با بر اثر بالا رفتن سن برای فرد به وجود می آید و افزایش سن یک امر کاملا طبیعی است و نمی توان جلوی آن را گرفت. اما راه های مختلفی برای پیشگیری از پیر چشمی وجود دارد که می تواند احتمال بروز آن در فرد را کاهش دهد. مانند:

  • استفاده از عینک آفتابی هنگامی که در برابر نور خورشید قرار دارید.
  • عدم استعمال دخانیات و سیگار
  • داشتن ساعت خواب منظم در طول شبانه روز (هر شخص باید حداقل 8 ساعت در طول شبانه روز خواب کامل داشته باشد)
  • مصرف برخی میوه ها و سبزی جات می تواند از بروز پیر چشمی جلوگیری کند.
تفاوت چشم سالم و پیر چشمی

درمان پیر چشمی

با توجه به تحقیقاتی که در رابطه با اختلال انجام شده است اما هنوز درمان قطعی برای این مشکل ارائه نشده است. اما چند روش وجود دارد که می تواند این اختلال را در فرد تا حدودی درمان کند. مانند:

  • استفاده از عینک های مخصوص (استفاده از عینک باید تحت نظر متخصص چشم باشد)
  • استفاده از لنزهای درمانی
  • انجا جراحی های انکساری
  • کاشت لنز

عینک

یکی از کم هزینه ترین راه ها و همینطور ساده ترین آن ها استفاده از عینک برای رفع مشکل پیرچشمی می باشد. از عینک های مختلفی برای درمان پیرچشمی با تجویز پزشک متخصص چشم استفاده می شود. 

این مدل ها شامل عینک مطالعه ( که تنها در صورت نداشتن مشکل بینایی دیگر برای مطالعه استفاده می شود)، عینک های دوکانونی (در موارد حاد پیرچشمی توسط پزشک متخصص تجویز می شود)، سه کانونی ( دارای دو خط افقی قابل مشاهده در لنز هستند)، لنزهای چند کانونی ( دارای ویژگی های متعدد برای اصلاح فاصله اصلی و میانی و کلوزآپ بوده و قدرت فوکوس متفاوتی در موقعیت های مختلف دارد) و لنزهای اداری (که بیمار در مراکز اداری کار کند این نوع از عینک ها برای او تجویز خواهد شد) می باشد. 

لنزهای تماسی 

در بیشتر مواقع بیماران مبتلا به پیرچشمی خواهان استفاده از لنزهای تماسی به جای عینک هستند، که این لنزها در انواع مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد. که یکی از این انواع لنزهای تماسی شامل لنزهای چندکانونی می باشد که به طور هم زمان هم نزدیک بینی و هم دوربینی را رفع خواهد کرد. اما لنزهای تک چشمی از یک لنز برای رفع نزدیک بینی و از لنز دیگر برای رفع دوربینی استفاده می شود. در این نوع از روش درمان پیرچشمی به مرور زمان باید برای تجویز لنزهای جدید به پزشک متخصص مراجعه کرد. البته به این نکته توجه داشته باشید که بسیاری از افراد حساسیت به برخی از لنزها دارند .

کاشت لنز 

در این روش از درمان پیرچشمی، بهترین چشم پزشک عدسی هر چشم را برداشته و آن را با یک لنز مصنوعی جایگزین خواهد کرد. کاشت لنز در انواع مختلفی وجود دارد و همینطور می تواند منجر به بروز عوارضی نظیر خیرگی و تاری دید نیز بشود. 

جراحی انکساری چشم 

از این روش در درمان پیرچشمی برای بهبود دید نزدیک افراد توسط استفاده می شود. روش های مختلفی از جراحی انکساری چشم وجود دارد. به طور مثال جراحی لیزیک برای اصلاح بینایی در افراد نزدیک بین، دوربین و یا آستیگماتیسم استفاده می شود، جراحی پی آر کی برای افراد کوته بین و دوربین و همینطور آستیگماتیسم انجام میشود و بافت قرنیه را کم تر از لیزیک از بین خواهد برد و جراحی کاشت قرنیه که هم برای رفع نزدیک بینی و هم دوربینی و کاهش تاری دید انجام می شود. 

اما باید توجه داشت که هیچ کدوم از روش هایی که ذکر شده است ایده آل نمی باشد زیرا ممکن است هرکدام آن ها دارای عوارض و مزایایی باشد. اما جالب است بدانید که امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی در پزشکی روش های درمانی با لیزر برای بیماران ارائه شده است که اگر به صورت اصولی انجام شود از سایر روش ها موثر تر می باشد. با این حال بهتر است برای انتخاب بهترین روش به متخصص چشم مراجعه کرد.

سخن پایانی 

در واقع پیرچشمی بیماری بوده که با افزایش سن شروع شده و امکان ابتلا به آن برای هر فردی وجود خواهد داشت. امروزه روش های درمانی مختلفی برای درمان پیرچشمی وجود داشته و همینطور می توان با رعایت نکاتی از بروز آن جلوگیری کرد، بنابراین در صورت کوچک ترین علائم و همینطور سن برای معاینه به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. 

سوالات متداول

دکتر علی بصام

دکتر پریسا نخعی

دکترای عمومی پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
دکترای تخصصی چشم پزشکی از دانشگاه علم پزشکی شهید بهشتی
فلوشیپ اکولوپلاستی و استرابیسم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دارای بورد تخصصی چشم پزشکی | دارای بورد بین المللی چشم پزشکی (ICO)

مقالات مرتبط
ورم ملتحمه چشم

ورم ملتحمه چشم

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های عفونی چشمی ورم ملحتمه چشم یا کنژنکتیویت ((conjunctivitis به شمار می‌رود، که بروز این بیماری بر اثر عفونی شدن و همینطور وجود باکتری، ویروس و...

بیشتر بخوانید
بیماری هیتروکرومیا

بیماری هیتروکرومیا

برخی از افراد دارای چشمانی با دو رنگ متفاوت یا تفاوت رنگ در یک چشم هستند، که  به این اختلال، هیتروکرومیا گفته می‌شود. تفاوت رنگ در دو چشم فرد به عنوان هیتروکرومیا...

بیشتر بخوانید
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − شانزده =