مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

خال لبه‌ی پلک چشم

خال‌ها زائده‌های گوشتی هستند که به طور معمول در تمام نقاط پوست بدن حتی بر روی پلک ممکن است بروز پیدا کنند، و یکی از ضایعات پلکی به شمار خواهند رفت. رنگ این خال‌ها همانند رنگ پوست نواحی اطراف و یا تیره‌تر از آن است. خال لبه‌ی پلک یا روی پلک به طور معمول بی‌خطر بوده ولی  از لحاظ زیبایی افراد را دچار مشکل کرده و موجب کاهش اعتماد به نفس در افراد خواهد شد؛ در برخی از مواقع نیز مانع دید طبیعی و راحت افراد خواهد شد. به همین منظور افراد برای درمان و از بین بردن آن اقدام خواهند کرد. خال لبه‌ی پلک عموما همانند یک ساقه از پوست پلک آویزان است و در صورت مشاهده تغییرات حالت و اندازه آن باید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید. علت اصلی ایجاد خال‌ لبه‌ی پلک عملکرد غیرطبیعی بافت پوست بوده و برخی از افراد از بدو تولد دارای این خال‌ها هستند، و در بسیاری از افراد این نوع از خال‌ها تا حدود سن بیست سالگی خود را نشان خواهند داد. در این مقاله به بررسی دلایل ایجاد خال روی پلک و همینطور روش‌های از بین بردن آن‌ها خواهیم پرداخت.

علت ایجاد خال روی پلک

تا به امروز علت خاصی برای ایجاد خال بر روی پلک مشخص نشده است، اما عواملی در به وجود آمدن تاثیر خواهند داشت، این عوامل عبارتند از:

  • اختلالا هورمونی
  • بالا رفتن سن
  • زمینه‌‌ی ارثی
  • سرطان پوست
  • تابش نور خورشید
  • افزایش وزن
  • بارداری
  • دیابت مقاوم به انسولین
  • سایش پوست
علت ایجاد خال روی پلک

عوارض خال لبه‌ی پلک

  • موجب بدشکلی و تغییر جهت مژه‌ها
  • اختلال در دید اشخاص در صورت بروز در پلک بالا و یا لبه پلک
  • موجب انسداد مجرای اشکی و اشک ریزش از چشم در صورت بروز بر روی مجرای خروج اشک از چشم
  • مشکلات زیبایی در پلک
  • موجب تغییرات بدخیم و سرطان در خال‌های پلک

روش‌های درمان از بین بردن خال روی پلک

چشم‌ها تاثیر زیادی بر روی چهره افراد داشته و در صورت وجود خال و یا هرگونه زائده‌ای بر روی پلک چشم‌ها بر روی زیبایی چشم‌ها تاثیر خواهد گذاشت. و هم‌چنین در برخی موارد مشکلاتی مانند احساس وجود شئ خارجی بر روی پلک و حالتی آزاردهنده را برای افراد ایجاد خواهد کرد. بسیاری از افراد درمان‌های خانگی مانند استفاده از سرکه سیب را برای از بین بردن خال‌ها پیشنهاد می‌کنند، اما برای برداشتن خال‌های روی پلک به دلیل حساسیت بالای چشم حتما باید با یک پزشک متخصص مشورت کرد. امروزه روش‌های پیشرفته‌ای برای درمان و از بین بردن خال لبه‌ی پلک یا روی پلک وجود دارند که با توجه به نوع خال و محل آن یکی از آن روش‌ها توسط بهترین متخصص چشم انتخاب خواهد شد. در ادامه روش‌های حذف خال‌های روی پلک را معرفی خواهیم کرد.

روش جراحی برای از بین بردن خال روی پلک

در صورتی که خال‌ها عمق زیادی داشته باشند و نتوان توسط لیزر آن‌ها را  از بین برد، از این روش برای برداشتن خال استفاده خواهند کرد، در این روش ابتدا بیمار را توسط بی‌حسی موضعی بی‌حس کرده و سپس ناحیه‌ای که خال بر روی آن قرار دارد شکافته خواهد شد و در نهایت بخیه زده می‌شود، این روش را با نام تراشیدن خال نیز می‌شناسند. بهترین جراح پلک به طور معمول این روش را برای از بین بردن خال‌های گوشتی پلک انتخاب خواهد کرد. خال‌های لبه‌ی پلک به دلیل نزدیک بودن به مژه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است و باید جراحی آن توسط فرد متخصص انجام شده تا از ریزش مژه‌ها، از بین رفتن و یا کج شدن آن‌ها و حتی در شرایطی انحراف به داخل چشم جلوگیری شود.

درمان خال لبه ی پلک

روش سوزاندن خال برای برداشتن خال روی پلک

برای از بین بردن خال‌های کوچک و سطحی از این روش استفاده خواهد شد. این روش با استفاده از جریان برق و اتصال جریان الکتریکی انجام شده و اغلب دارای عوارض جانبی نخواهد بود.

روش منجمد کردن یا کرایوتراپی برای از بین بردن خال روی پلک

در صورتی که خال‌های لبه‌ی پلک بی‌خطر و ریشه‌ی آن‌ها کم عمق بوده باشند، از این روش استفاده خواهد شد. در این روش از سرمای بسیار زیاد برای منجمد کردن خال در ظرف 2 الی 3 دقیقه استفاده شده و همین امر موجب افتادن خال بعد چند روز خواهد شد.

روش لیزر برای برداشتن خال روی پلک

در صورتی که خال‌ها سطحی و غیر گوشتی باشند، برای از بین بردن آن‌ها از لیزر استفاده خواهد شد. این روش مقداری زمان‌بر بوده ولی برای از بین بردن چندین خال با هم روشی مطلوب به شمار می‌رود.

سخن پایانی

از بین بردن و حذف خال‌های روی پلک ضرورت و اجباری نخواهد داشت، اما در صورتی که وجود این خال‌ها موجب اختلال در دید و ایجاد ناراحتی در افراد شود؛ می‌توان برای درمان آن اقدام کرد. به این نکنه توجه داشته باشید که، پس از انجام هر کدام از روش‌های درمان در صورت مشاهده تغییرات نامطلوب پزشک متخصص خود را در جریان قرار دهید، و حتما از دستورات پزشک برای مراقبت‌های پس از درمان عمل کنید.

سوالات متداول

دکتر علی بصام

دکتر پریسا نخعی

دکترای عمومی پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
دکترای تخصصی چشم پزشکی از دانشگاه علم پزشکی شهید بهشتی
فلوشیپ اکولوپلاستی و استرابیسم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دارای بورد تخصصی چشم پزشکی | دارای بورد بین المللی چشم پزشکی (ICO)

مقالات مرتبط
ورم ملتحمه چشم

ورم ملتحمه چشم

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های عفونی چشمی ورم ملحتمه چشم یا کنژنکتیویت ((conjunctivitis به شمار می‌رود، که بروز این بیماری بر اثر عفونی شدن و همینطور وجود باکتری، ویروس و...

بیشتر بخوانید
بیماری هیتروکرومیا

بیماری هیتروکرومیا

برخی از افراد دارای چشمانی با دو رنگ متفاوت یا تفاوت رنگ در یک چشم هستند، که  به این اختلال، هیتروکرومیا گفته می‌شود. تفاوت رنگ در دو چشم فرد به عنوان هیتروکرومیا...

بیشتر بخوانید
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 16 =