یکی از شایعترین اختلالات مربوط به بینایی آب مروارید است که موجب از بین رفتن بینایی چشم خواهد شد. از بین رفتن شفافیت عدسی چشم سبب اختلال در بینایی شده و به این پدیده آب مروارید یا کاتاراکت گفته میشود. زمانی که این مشکل شدید و پیشرفته شود تنها روش درمان آن فقط جراحی است. در این مقاله چگونگی جراحی آب مروارید چشم را بررسی خواهیم کرد.
جراحی آب مروارید
جراحی آب مروارید برای درمان کدری عدسی چشم در صورتی که موجب اختلال در انجام فعالیتهای روزانه فرد مانند رانندگی، مطالعه، تماشای تلویزیون و فعالیتهای شغلی شود، انجام میشود. با استفاده از این جراحی، عدسی طبیعی چشم که شفافیت خود را از دست داده است با یک عدسی مصنوعی جایگزین خواهد شد. عمل جراحی آب مروارید جزو عملهای جراحی کم عارضه به شمار میرود. در صورتی که هر دو چشم فرد بیمار دارای آب مروارید باشد، جراحی چشمها به فاصله چند روز یا چند هفته انجام خواهد شد چرا که ابتدا باید بهبودی و بینایی کامل یک چشم به دست بیاید و سپس برای چشم دیگر عمل جراحی انجام شود. در صورتی که به موقع برای جراحی آب مروارید چشم اقدام نشود بینایی فرد کاهش پیدا میکند و تعدادی از بیماران دچار افزایش فشار داخل چشم میشوند و عوارض و خطرات بسیاری را برای فرد فراهم کند.
در چه صورتی جراحی آب مروارید باید انجام شود؟
- اختلال در بینایی و تاری دید در صورتی که موجب ایجاد مشکل در فعالیتهای روزمره شود.
- دید دوتایی
- اختلاف دید در چشم دارای آب مروارید با چشم سالم
- ابتلا به بیماریهای دیگر چشمی مانند رتینوپلاتی
- رد شدن در تست بینایی سنجی راهنمایی و رانندگی
- تابش نور خیرهکننده چراغهای روشن
روشهای جراحی آب مروارید
به طور معمول جراحی آب مروارید با سه روش مختلف فیکوامولسیفیکاسیون، جراحی خارج کپسولی و روش فیکو یا عدسی داخل چشمی قابل انجام است. اما مرسومترین روش جراحی آب مروارید روش فیکو امولسیفیکاسون است. در ادامه به بررسی روشهای جراحی آب مروارید خواهیم پرداخت.
جراحی آب مروارید با روش فیکو امولسیفیکاسیون
در این روش ابتدا با استفاده از یک قطره، بیحسی موضعی و خفیف انجام شده و سپس یک برش کوچک در حدود 3 میلیمتر در کنار قرنیه ایجاد شده و سپس دستگاه کوچکی که دارای امواج اولتراسوند است را وارد چشم کرده و با استفاده از این امواج عدسی کدر را خرد کرده و آن را خارج میکنند؛ و سپس یک عدسی مصنوعی شفاف از جنس سیلیکون، پلاستیک و یا آکریلیک را جایگزین آن میکنند. این عدسی مصنوعی به طور معمول در پشت عنبیه قرار میگیرد و یک پوشش محافظ نیز توسط چشم پزشک بر روی چشم فرد قرار خواهد گرفت. این عدسیهای مصنوعی نور را بر روی پرده شبکیه متمرکز میکنند. در این روش به دلیل اینکه برش ایجاد شده بسیار کوچک است نیازی به بخیه نمیباشد. این جراحی به طور معمول در مدت زمانی 10 تا 15 دقیقه انجام خواهد شد؛ و بعد از استراحت و ریکاوری کوتاهی از بیمارستان مرخص خواهند شد.
جراحی آب مروارید با روش جراحی خارج کپسولی
در صورتی که آب مروارید چشم فرد به طوری شدید باشد که نتوان از امواج اولتراسوند برای خرد کردن آن استفاده کرد از روش خارج کپسولی استفاده خواهد شد. در این روش از جراحی با ایجاد برشهای بین 6 تا 10 میلیمتر عدسی کدر به طور کامل از کپسول خود خارج و از چشم بیرون آورده میشود. و در آخر نیز محل برش بخیههای ظریف زده خواهد شد. دوره استراحت و ریکاوری در این روش طولانیتر از روش فیکوامولسیفیکاسیون است.
جراحی آب مروارید با روش فیکو یا عدسی داخل چشمی
در این روش با ایجاد یک برش بزرگتر کپسول اطراف همراه با عدسی کدر خارج شده و سپس عدسی تاشو از چند نقطه و از جلوی عنبیه به داخل چشم وارد میشود. از این روش به ندرت استفاده میشود.
عوارض عمل آب مراورید
به طور معمول هر جراحیای دارای عوارضی خواهد بود. از عوارض این جراحی میتوان به عفونت، التهاب بعد از عمل، خونریزی، ورم بخش مرکزی شبکیه، افزایش فشار داخل چشم، تورم شبکیه چشم، جدا شدگی پرده شبکیه، تورم قرنیه و پارگی شبکیه اشاره کرد. دقت چشم پزشک برای جراحی آب مروارید و رعایت مراقبتهای پس از جراحی در کاهش عوارض بسیار تاثیرگذار است. پس برای جراحی آب مروارید به بهترین متخصص چشم مراجعه کنید.
اقدامات قبل از عمل آب مروارید
- معاینه توسط چشم پزشک برای بررسی قدرت عدسی داخل چشم
- انتخاب یک عدسی با توجه به انحنای قرنیه توسط جراح
- در صورت سابقه انجام جراحیهایی از قبیل جراحی اصلاح دید، عمل لیزیک و آب مروارید جراح خود را در جریان قرار دهید
- انجام آزمایشات تجویز شده توسط چشم پزشک یک هفته قبل از جراحی
- پرهیز از مصرف داروهایی که سبب افزایش خطر خونریزی در طی جراحی خواهند شد.
- استفاده از قطره استریل چشمی مانند قطرههای آنتی بیوتیکی برای کاهش خطر عفونت
- ناشتایی از 12 ساعت قبل از جراحی در صورت تجویز پزشک
- داشتن یک همراه در روز جراحی
- لیست داروهای مصرفی خود را در اختیار چشم پزشک قرار دهید.
- در صورت حساسیت یا آلرژی به ماده یا داروی خاصی جراح خود را در جریان قرار دهید.
اقدامات بعد از جراحی آب مروارید
- استفاده از قطره و داروهای تجویز شده توسط چشم پزشک طبق دستور
- خودداری از انجام فعالیتهای شدید و سنگین مانند ورزش، بلند کردن اجسام سنگین و سجده کردن
- محافظت از چشمها در برابر گرد و خاک
- خودداری از فعالیتهایی که باعث بالا رفتن فشار چشم میشود.
- استفاده از عینکهای مخصوص برای محافظت از چشم
- یک روز پس از جراحی میتوان استحمام کرد. (در هنگام دوش گرفتن مراقب چشمهای خود باشید.)
- از استفاده از محصولات مو، لوسیونها، عطرها، فومهای شستشوی صورت و مواد آرایشی خودداری کنید.
- از پوشش محافظتی چشم در زمان خواب استفاده کنید.
- از مالیدن چشم به مدت یک هفته خودداری کنید.
- در صورت احساس خارش و ناراحتی پس از جراحی، به هیچ عنوان چشمان خود را لمس نکنید.
- در صورت تاری دید تا چند روز پس از عمل، نگران نباشید طبیعی است و به مرور از بین خواهد رفت.
- در صورت درد زیاد چشم پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- در صورت کاهش دید، چشم پزشک خود را مطلع کنید.
- از شنا کردن به مدت یک هفته پس از عمل خودداری کنید.
هزینه عمل آب مروارید
جراحی آب مروارید چشم به عوامل زیادی نظیر نوع لنز مصنوعی داخل چشمی، نوع روش جراحی، نوع تست قبل از عمل، موقعیت مکانی، دوره نقاهت و مراقبت پس از جراحی، دستمزد جراح، هزینههای کلینیک و هزینههای جانبی مانند آزمایشات و داروها و مواد بیهوشی مورد استفاده، بستگی دارد.
0 دیدگاه